keskiviikko 28. elokuuta 2013

Laskoksia ja lattiamattojaPutkiremontin jälkeen etsin pitkään uutta, pohjastaan kumittamatonta kylpyhuoneen mattoa. Sellaista ei löytynyt, joten tein maton itse.

Lankana on Debbie Blissin Fair trade -kokoelman luomupuuvillainen EcoBaby-lanka ja sen väri hiekka 14026. Lisäksi käytin hieman tummempaa beigen sävyä laskosten rajan merkitsemiseen. Valmiissa työssä tummempi apulanka ei näy päällepäin. Toinen helpompi vaihtoehto nostettavan kerroksen merkitsemiseen on käyttää poikkeavan väristä ompelulankaa varsinaisen langan mukana. Ompelulangan voi poistaa heti, kun laskos on valmis.


 
 
Neuloin melkein koko koneen leveydeltä kaikkein väljimmällä langankireydellä (10++). Neuloksesta tuli matoksi turhan löyhää, mutta oletan ensimmäisen pesun korjaavan sen asian.
 

Luotuani silmukat neuloin ensin 10 kerrosta suoraa. Nostin sitten luomiskerroksen silmukat joka toiselle neulalle. Tästä syntyi ensimmäinen laskos.

Varsinainen mallikerta on 15 kerroksen korkuinen: ensin 4 kerrosta päävärillä, 1 kerros pääväriä hieman tummemmalla värillä ja 10 kerrosta taas päävärillä. Väriä vaihtaessani en katkaissut lankaa vaan siirsin kelkan käsin aina sille reunalle, missä työhön seuraavaksi tuleva lanka oli odottamassa.

 
Kun mallikerta oli valmis, toin kaikki neulat E-asentoon ja nostin tummemman kerroksen silmukat päistään neuloille. Loppua kohti matto muuttui painavaksi ja silmukat pyrkivät venymään, joten pidin kaikki neulat E-asennossa ja nostin työtä koko ajan toisella kädellä.
 
 

 
Kun kaikki silmukat oli nostettu neuloille, nollasin kerroslaskurin, tarkistin, että neulanvalitsin oli asennossa N ja aloitin mallikerran uudestaan: 4 kerrosta päävärillä, 1 kerros apuvärillä ja 10 kerrosta päävärillä, silmukoiden nosto.

Viimeisen laskoksen jälkeen neuloin vielä 10 kerrosta päävärillä ja muutaman kerroksen poikkeavanvärisellä poistettavalla apulangalla. Sitten poistin työn koneesta, silmukoin reunan maton nurjalle puolelle edellisen laskoksen yläreunaan ja poistin apulangan.

 
Työhön kului useampi 50 gramman kerä. Aluksi taiteilin piheyksissäni langan vaihdon kerroksen keskelle, mutta solmun paksuuden takia aloin vaihtaa kerää kerroksen vaihtuessa. Riittävä määrä lankaa kerrosta varten oli hieman vaille neljä kertaa työn leveys, joten jos langassa oli vähemmän jäljellä, vaihdoin suosiolla uuden kerän tilalle. Langanpäät pujottelin viimeistelyvaiheessa nurjan puolen silmukoihin parsinneulalla.
 
Matosta tuli sen verran kaunis, että se on toistaiseksi käytössä vain juhlavieraita varten. :) Vanha sammalenvihreä saa vielä hoitaa lattiamaton virkaa.

 
Suunnittelen tekeväni samalla mallilla myös verhon vessan pieneen ikkunaan, kunhan löydän koneneulontaan sopivaa mukavanväristä pellavalankaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti