keskiviikko 28. elokuuta 2013

Aseöljyä ja läppävikojaKun neulekoneen jälki alkaa näyttää tällaiselta, puhdistukseksi ei enää riitä pelkkä imurointi. On otettava raskaat toimet käyttöön.

Tein eilen omalle neulekoneelleni perusteellisen huollon. Koko kone on imuroitu. Kelkka on puhdistettu kaikesta lankapölystä, ja sen metalliosat ja liukuvat kohdat on voideltu aseöljyllä. Huopalista on tarkastettu ja todettu edelleen toimivaksi. Huopa on ilmava ja neulat pysyvät hyvin alustaa vasten. Viallisia neuloja on vaihdettu uusiin, ja vielä pitää käydä hakemassa muutama neula lisää.

Voiteluun käytin CRC-aseöljyä. Aseisiin käytetään kuulemma puhtainta mahdollista huoltoöljyä, joten sellainen kelvannee myös neulekoneeseen. Öljyn haju toi muistumia 1980-luvulta ja isäni konttorikoneliikkeen huoltotiloista. Ilmeisesti samanlaista öljyä käytettiin myös kopiokoneiden ja kirjoituskoneiden öljyämiseen. Ihan aseliikeestä öljyä ei tarvinnut hakea: sitä myydään esim. Prismoissa. Myyjä arveli, että sitä myytäisiin urheiluosastolla, mutta ainakin Kotkan Sutelan Prismassa se oli autotarvikeosastolla moottoriöljyjen ja lukkosulien vieressä.

 
 
Huopasalpa on vaihdettu noin vuosi sitten, mutta se näyttää olevan vielä hyvässä kunnossa. Neulat pysyvät huopasalvan avulla alhaalla neulapetiä vasten. Liian kulunut tai painunut huopasalpa jättää neulat liian ylös ja silmukat putoilevat. Huopasalvan saa ulos työntämällä koneen mukana olevalla ns. kultaisella avaimella tai sellaisen puuttuessa pikkulusikan varrella. Joissakin koneissa huopasalpa on kokonaan piilossa (kuten omassani), mutta joissakin se pilkistää näkyvissä molemmissa päissä.


Huopasalpa pitää vetää ulos myös silloin, kun haluaa poistaa viallisia neuloja. Olin jo jonkin aikaa kirjannut muistiin neuloja, joiden läppä ei toiminut enää jouhevasti. Paksuhkossa neuloksessa läppävikaisen neulan jälki näkyy heti ja virheet on helppo korjata purkamalla ja neulomalla kyseinen silmukka läppäkoukulla uudestaan, mutta ohuessa neuloksessa läppävika katkoo langan hyvin herkästi. Tässä ohut merinovilla alkoi katkeilla lyhennettyjen kerrosten käännöskohdissa.


Kun huopasalpa on vedetty ulos, vioittunut neula on helppo poistaa ja vaihtaa uuteen. Vedä neula ensin E-asentoon, paina sitten koukkupäätä alaspäin ja nosta neulan kannasta. Omassa koneessani vanhan neulan ulos ja uuden sisään saaminen vaatii pientä väkivaltaa, mutta neulat näyttävät kestävän sen hyvin.

 
Oma Eva KH-860 -neulekoneeni kuuluu niihin vanhoihin laatukoneisiin, jotka toimivat edelleen, vaikka olisivatkin jääneet vähemmälle huollolle. Ostin koneeni jo lukioikäisenä kesätyösäästöilläni porvoolaisesta Ritva Forsbergin liikkeestä Porvoon Jokikadulta. Haaveilin (jo) silloin neulesuunnittelijan ammatista, mutta allergiat sulkivat minulta alan koulujen ovet. Allergioista huolimatta olen tehnyt käsitöitä koko ikäni, ja muutaman vuoden vuoteenaluslevon jälkeen neulekonekin on ollut ahkerassa käytössä. Selvästi allergisoivia angora- tai mohairlankoja en käytä, useimpien muiden kuitujen kanssa pärjään pitämällä neulekoneen ja sen ympäristön siistinä.

1 kommentti:

  1. Hei,
    olen hankkimassa käytttyä neulomakonetta. Osaatko sanoa mihin kannattaa kiinnittää huomio. Lähes kaikki koneet ovat seisseet käyttämättöminä vuosia edellisesta käytöstä.

    VastaaPoista