tiistai 23. heinäkuuta 2013

Kesän lankalöytöjä

Lähdin tänään etsimään 1 : 4 -suhdeviivainta käsityötarvikeliikkeestä, ja palasin takaisin mukanani sen lisäksi kassillinen lankoja.

Itäkeskuksen Hansakujan Lankavakka tuo maahan todella mukavan tuntuista italialaisen Lane Mondialin valmistamaa Cablè 5 -lankaa. Se on valmistettu ns. egyptiläisestä puuvillasta, jota pidetään laadultaan parhaimpana puuvillana sen kuitujen pituuden takia. Yleisimmin puuvillakuitujen pituus on noin 15 - 30 mm, mutta egyptiläinen puuvillakuitu voi olla jopa 45 mm pitkää. Kammattuna egyptinpuuvillaa käytetään esimerkiksi lakanoissa, jotka voivat maksaa satoja euroja. Lankavakan valikoimissa oli laskujeni mukaan hieman yli kymmentä väriä Cablèa, mutta esimerkiksi amerikkalaisen nettikaupan KnittingFeverin sivuilla on tarjolla kaikki 37 eri väriä.

Mukaani lähti 10 kerää korallinväristä Cablè viitosta (väri 70). Pyörittelen sitä nyt käsissäni ja yritän päättää, mitä siitä tekisin. Puikkosuositus on 2 - 3 mm, lanka on sopivan kierteistä ja langantiheys 33 silmukkaa ja 44 kerrosta 10 sentillä, joten se soveltuu myös koneneulontaan. Langan voi pestä koneessa 40 asteen hienopesuohjelmalla, jolloin se sopii myös lasten vaatteisiin. Hmm. A-linjainen pikkutytön hihaton mekko, jossa helman väljyys saadaan miehustan laskoksista, ja siihen sopiva neuletakki?


Lankavakan omistajarouva kertoi lopettavansa Schachenmayr SMC:n reumalangan eli Fine Woolin tilaamisen valkoista lukuunottamatta. Pelastin itselleni siis alekorista kaksi kerää kauniinvihreää Fine Wool Premiumia (väri 02076). Näistä haluan tehdä vintagetyylisen pikkupojan villatakin ja pipon. Ne oikein kerjäävät pieniä tiuhoja palmikkorivejä, puunappeja, läpällisiä taskuja, herrainkaulusta ja rapuvirkkausreunuksia.


Lisäksi mukaan lähti alehyllyn viimeiset Rowanin Fine Lacet, kuusi kerää Cameo-väriä (920) ja yksi Antique-väriä (921), joita molempia minulla on samaa värjäyserää jo ennestään.

 
 
Kesän suurin lankasuosikkini on ollut hieman yllättäen Novitan tuotantoa. Yleensä Novitan langoissa on mukana niin paljon akryylia, että jätän ne suosiolla hyllyyn ja lähden vilkuilemaan luonnonkuituja. Huopasen ja Woolin lisäksi olen käyttänyt paljon Nallea, mutta inhoan Nallen nopeaa nukkaantumista. Tämä Novitan omasta Deli-myymälästä löytynyt yllätyslanka Savanni säväytti heti kellanvihreällä värillään ja osoittautui täysbambukuituiseksi nauhalangaksi. Väri on Novitan sesonkiväri, jota ei tämän kesän jälkeen enää valmisteta.
 
 
Raglanhihainen helmineule on edennyt nyt hieman kainaloiden alapuolelle. Aloitin kaula-aukosta ja tein pyöröneuleena kainaloihin saakka kaikilla silmukoilla. Hihat jäivät jo odottamaan, ja nyt jatkan vartalo-osaa pyöröneuleena alaspäin. Jostain syystä monet itse suunnittelemani neuleet tehdään ylhäältä alas. Minusta keskeneräistä työtä on silloin helpompi sovittaa ja muokata oikean kokoiseksi. Lisäksi helmaa voi jatkaa juuri niin kauan, kuin lankaa riittää. Tässäkin työssä aion välillä tehdä hihat valmiiksi ennen vartalo-osan päättelyä. Turhia jämälankojakaan ei jää. Lisäksi inhoan saumoja ja niiden ompelua, joten useimmat omat neuleeni ovat saumattomia, joko pyöröneuleena neulottuja tai apulangalla aloitettuja ja lopetettuja, silmikoimalla pääteltyjä.


Seinän väristä, sohvatyynystä ja trikoomekostakin voi päätellä, että langan keltavihreä väri osui hyvin makuhermooni oliivinvihreän ja auringonkeltaisen rinnalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti