keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Putkiremonttipakolaisuuden satoa, osa 1: lampunvarjostimesta mekkomallistoksi

Putkiremontin ja sitä seuranneen täydellisen keittiöremontin loppu alkaa vihdoinkin häämöttää. Hermoja koetelleen rempan suurimpia iloja ja hyötyjä on tainnut olla vanhan käsityöharrastuksen virkoaminen ja muuttuminen lähes puoliammattimaiseksi. Unettomien öiden turha sängyssäpyöriskely muuttui nopeasti kiihkeäksi virkkaukseksi, ja väliaikaisvarastoon jo pakattu neulekone lähtikin mukaan pakokämppään.

Jossain vaiheessa aloin ottaa kuvia tekemistäni neuleista, mutta blogin aloittaminen kaiken sen rumban keskellä jäi. Nyt kesälomaa aloitellessa päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja kuvat kansioistaan.

Noin vuosi sitten aloin virkata ananaspitsistä lampunvarjostinta. Väsyneenä sekoitin ylä- ja alareunojen mitat, ja huomasinkin tehneeni pahan mittavirheen.

 
Olin kuitenkin tehnyt jo sen verran pitkälle, etten halunnut purkaa työtä heti, joten aloin kokeilla, mihin muuhun syntynyttä pitsikaarroketta voisi käyttää.
 

Aloitusrinkula olisi sopinut niin pitsihatun lieriksi, irtokaulukseksi kuin ison sipulipussin pussinsuuksikin. Muutaman päivän pitsiä pyöriteltyäni päädyin kuitenkin tekemään siitä kummitytölle mekon. Syntyi ensimmäinen versio mekosta, jonka olen sittemmin nimennyt Madeleineksi Ruotsin prinsessan ja tuota kuviota muistuttavien, simpukanmallisten madeleineleivosten mukaan. Ja melko lähelle Valentinon hääpuvun kaula-aukkoa aikuisten malleissa on vahingossa mentykin. Jospas joskus...

Tässä ensimmäinen mekko vielä paitapituisena keskeneräisenä.

 
Madeleine-mekkoja on syntynyt tuon kullanvärisen ensimmäisen jälkeen jo useita, vastasyntyneen kokoisesta naisten M-kokoiseen asti, paitapituisia ja pitkiä, kapeita ja alaspäin leveneviä.
 
Toistaiseksi kaikki virkkaamani mekot ovat menneet joulu-, syntymäpäivä- ja valmistujaislahjoiksi toisille. Itselleni olen aloitellut jo kahta mekkoa, joista viinipunainen päätyi käyttöön jo paitapituisena, toinen vanhan roosan värinen odottelee vielä helmaosaa.

 
 
 
Myyntiin myöhemmin tulevaan ohjeeseen on valikoitunut seuraavan kuvan hieman kevyempihihainen, alaspäin levenevä versio. Kastemekonkin ohje on tekeillä.
 
 
Käsitöiden tekeminen on toiminut loistavana remonttistressin purkukanavana. Koukku on suihkinut sitä sukkelampaan, mitä törkeämmin työnjohto on möhlinyt ja mitä korkeammalla oma verenpaine on huidellut. Valmiita töitä OHJEINEEN on syntynyt sellaisella vauhdilla, että nuoruudenhaaveeni neulesuunnittelusta (sivu)ammattina saattaa jonain päivänä olla totta. Aion myydä sekä ohjeita että valmiita käsitöitä netissä ja messuilla. Mekkoja, takkeja, paitoja, hameita, laukkuja ja ehkä niitä lampunvarjostimiakin.
 
Bisnesidean kehittyessä tavoitteeksi on tullut myös sosiaalinen yrittäjyys: koska en yksin päivätyöni ohella ehdi tai pysty tekemään niin paljon kuin haluaisin, voisin työllistää muita heikommassa taloudellisessa asemassa eläviä. Idean sosiaalisesta yrityksestä sain ystäväni Leean laukkubisneksestä. Leean ja Annan La Gringa -tuotemerkkiin voi tutustua täällä http://www.lagringa.fi/.
 
Tuttavieni välityksellä olen jo löytänyt Virosta kaksi virkkaustaitoista nuorta naista, jotka ovat tähän mennessä tehtailleet melkein kolmekymmentä mekkoa tulevaa myyntiä varten. Viro valikoitui kohdemaaksi omien Viro-sympatioitteni, tutun kielen, läheisyyden ja monilla matkoillani näkemäni kurjuuden takia. Kaikki virolaiset eivät tosiaankaan aja hervottoman kokoisilla maastoautoilla eivätkä asu korkeiden muurien ympäröimissä luksushuviloissa.
 
 
Suuria suunnitelmia. Aika näyttää, alkavatko siivet kantaa. Toistaiseksi töitäni voi nähdä tämän blogin kautta ja Ravelryssä nimimerkkini Doresun sivuilta (doresu on japaninkielinen englannista lainattu sana, joka tarkoittaa mekkoa < dress). Ananaskuviona suomeksi tunnettu perinteinen malli on muuten viroksi nimeltään käbi, 'käpy'. Ohjeita on tulossa sitten, kun saan toiminimen aikaiseksi ja verkkokaupan toimimaan. Joitakin yksinkertaisempia ohjeita aion laittaa tähän blogiin ilmaiseksi jo sitä ennen.
 
Tämä lampunvarjostimesta lähtenyt mekkoprojekti on osoittanut jälleen kerran, ettei virheitä kannata pelätä. Ne voivat osoittautua sangen hedelmällisiksi. Ei tullut kissalle takkia, eikä lattiasta kattoon remontoituun kotiin uutta lampunvarjostinta. Ei vielä.
 

 
 

 

2 kommenttia:

  1. Hienoja käsitöitä ja suunnitelmia täällä, toivottavasti siivet kantavat tähtiin saakka.

    VastaaPoista
  2. Niinpä! :) Jotain on tulossa, vaikkei ehkä vielä ihan tähtiin ulottuisikaan.

    VastaaPoista